U bent niet veilig met Windows XP

Hoewel Microsoft de ondersteuning van Windows XP al sinds april 2014 heeft beëindigd hoor ik nog vaak van verschillende mensen dat ze op hun computer of laptop nog steeds gebruik maken van het systeem omdat het zo vertrouwd aanvoelt, er bepaalde software op draait die niet compatibel is met nieuwere besturingssystemen of de voornaamste reden: “ik heb een goede virusscanner of firewall geïnstalleerd dus ik ben toch wel veilig”.

Bij dit laatste punt is waar veel mensen een grote fout maken. Hoewel een goede virusscanner mogelijk een groot aantal virussen zal weten tegen te houden zit het grotere probleem in Windows XP zelf. Omdat de ondersteuning voor het systeem reeds beëindigd is zijn er inmiddels tientallen kwetsbaarheden aan het licht gekomen die niet langer door Microsoft worden opgelost. Veelal zijn dit kwetsbaarheden waarbij kwaadwillende gemakkelijk toegang weten te bemachtigen tot uw volledige computer. Daarbij is niets op uw computer of laptop nog veilig. Ook een goede firewall zal niet helpen om deze grote risico’s te voorkomen.

Wat kunt u het beste doen?

Upgraden is de enige optie. Mogelijk kunt u uw systeem upgraden naar een nieuwer besturingssysteem zoals Windows 10 maar dat zal niet in alle gevallen mogelijk zijn. Soms is de hardware in uw computer of laptop te verouderd om een upgrade mogelijk te maken en voldoet het niet aan de systeemeisen die nodig zijn om Windows 10 te gebruiken. In dit geval zit er niets anders op dan een nieuwe computer of laptop te kopen. Alle nieuwe computers of laptops worden tegenwoordig standaard geleverd met Windows 10 maar ook tweedehands systemen van de afgelopen 4 a 5 jaar zijn meestal geschikt om op Windows 10 te werken.

U zult zien dat hoewel er grote visuele verschillen zijn tussen het verouderde Windows XP en het nieuwe Windows 10 er ook vele aspecten van het gebruik van Windows hetzelfde is gebleven en in vele gevallen is het gewoon een kwestie van tijd voordat Windows 10 ook net zo vertrouwd aanvoelt als zijn voorgangers. Daarnaast is het natuurlijk fijn om te weten dat uw systeem aanzienlijk veiliger is voor kwetsbaarheden door het gebruik van de automatische updates in Windows.